ημερολόγιο
Business News - Το βήμα των επιχειρήσεων.
Στείλτε μας τα νέα σας στο info@newsplus.gr
main menu

Εὐρώπη: εὐρύς + ὤψ (αυτή που έχει
μεγάλα μάτια)

Θαρρείς σαν στοιχειό, πλανάται το πνεύμα της Ευρώπης, πάνω από κάθε σύνοδο κορυφής και κάθε eurogroup. Πάνω από κάθε τεχνοκρατική και οικονομοκεντρική ανάλυση του μέλλοντος της Ευρωζώνης, πλανάται σαν φάντασμα το πάλαι ποτέ ιδεώδες του κοινού μας βίου.

 

Πότε αλήθεια ξεκίνησε ο δρόμος της απώλειας; Πότε αποφασίσαμε να αφήσουμε στην άκρη τα νήματα του Πολιτισμού που μας ενώνουν και να επικεντρωθούμε αποκλειστικά σε νομίσματα, ελλείμματα και δημοσιονομικούς στόχους; Πότε αποφασίσαμε πως Ευρώπη είναι οι κεντρικές τράπεζες και το ευρώ και όχι ο Όμηρος και ο Μπετόβεν;

 

 

arpagi

Η αρπαγή της Ευρώπης - Τιτσιάνο

 

 

Μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετρά είναι το πώς θα αξιοποιήσουμε την τρέχουσα κρίση, που μοναχά στην επιφάνειά της είναι οικονομική -στην ουσία της είναι κρίση αξιών και ταυτότητας. Πώς θα εμφυσήσουμε ξανά το ευρωπαϊκό πνεύμα του κοινού τόπου στους κουρασμένους και αποπροσανατολισμένους ευρωπαίους. Πώς θα εκκινήσουμε για ένα ταξίδι που θα μας οδηγήσει στην ανακάλυψη του πώς θέλουμε να είναι η Ευρώπη του 21ου αιώνα.

 

Πρέπει να πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Να θέσουμε τα καίρια ερωτήματα, να αντιμετωπίσουμε τα θέματα ταμπού, να ψηλαφίσουμε όλα όσα μας φέρνουν κοντά και να ιάσουμε εκείνα που μας πληγώνουν και μας διαιρούν. Να μετουσιώσουμε σε πράξη την απόφαση πως -με τα λόγια του Καμύ- "η δική μας Ευρώπη είναι μια κοινή περιπέτεια που θα την συνεχίσουμε".

 

Να επανεξετάσουμε τις ρίζες του ευρωπαϊκού ιδεώδους -τον πλουραλισμό, τη διαλεκτική, την ποικιλομορφία των σκέψεων- και να τις επαναδιατυπώσουμε εντός του σύγχρονου πλαισίου των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Να στοχεύσουμε στην αναγέννησή του, που θα βασίζεται σε μία καινή ισορροπία ανάμεσα στις διαχρονικές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και σε τάσεις και ρεύματα της νέας εποχής. Και πάνω απ' όλα, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, έτσι όπως η ίδια η μούσα του Δία μας καλεί -με μάτια μεγάλα και ορίζοντες ανοιχτούς.

 

 

Ευστάθιος Θ. Πολίτης


συσχετιζόμενα άρθρα
01.09.14 | 09:00   Γεωπολιτικός σεισμός και τρομο-κράτος
04.09.13 | 09:00   Το αραβικό κουτί της Πανδώρας
11.01.13 | 10:00   Αραβικός χειμώνας και μετα-ισλαμισμός
25.09.12 | 08:00   Η καρικατούρα που χάρισε στον Ομπάμα τη νέα τετραετία
17.09.12 | 08:00   Μνήμη κοντή
09.06.12 | 08:00   Το μάθημα της Bear Stearns και το ελληνικό πάθημα
04.03.12 | 08:00   Το κράτος-επιχειρηματίας προελαύνει!


Αφήστε το δικό σας σχόλιο....

Όνομα χρήστη:
email:
Σχόλιο:
Listing Options