ημερολόγιο
Business News - Το βήμα των επιχειρήσεων.
Στείλτε μας τα νέα σας στο info@newsplus.gr
main menu

Ως εδώ!

Σ’ έναν κόσμο θρυμματισμένο, όπως ο δικός μας, φοβάμαι πως ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί το φονικό της Αμφιάλης. Η απώλεια, στην πολλαπλή μορφή της, θύμιζε προδιαγεγραμμένη πορεία φάλαγγας δολοφόνων που στόχευαν (κι ας ήταν ένας ο δολοφόνος) να κάνουν μια διαφορετική φωνή να σωπάσει. Δεν είχε σημασία αν φορέας της φωνής ήταν ένας παθιασμένος νέος ή ένας παλιός κομμουνιστής. `Επρεπε να πάψει να ακούγεται. `Ενα μαχαίρι έσκισε τη φωνή στον αέρα, σβήνοντάς την από το χάρτη της ομιλούσας κοινωνίας.

 

Για την αποτρόπαια δολοφονία έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις κι έχουν ειπωθεί άλλες τόσες. Πολιτικοί, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, απλοί πολίτες έχουν αντιπαρατεθεί δίχως έλεος. Πλημμυρίδα ο λόγος, παλαιομοδίτικος λόγος, πλημμυρίδα και τα εμφυλιακά απωθημένα, οι συνιστώσες, τα άκρα, οι ταυτίσεις, ο παραλογισμός της έξαρσης των καιρών. Ελάχιστες οι νησίδες εγκράτειας. Μοναδική εξαίρεση η καθαρή φωνή της μάνας του δολοφονημένου. Σαν επικεφαλής του αρχαίου χορού που αποτολμά να βάλει τάξη στην αταξία των λαλίστατων πρωταγωνιστών της ανάλυσης: «Φωνάζω από χθες, μη βάζετε ταμπέλες στο παιδί μου. Ελεύθερο μυαλό ήταν και τίποτ’ άλλο. Αν θέλετε να μάθετε ποιος ήταν, ακούστε τα τραγούδια του…». Κι όμως, προσμετρήσαμε τις ζωές μας με ταμπέλες. Πάσης φύσεως. Κυρίως όμως πολιτικές και πάντα με τάσεις απαξιωτικές για να μη πω υβριστικές. «Εσύ ο δεξιός, ο αριστερός, ο βενιζελικός, ο βασιλικός, ο δημοτικιστής, ο καθαρευουσιάνος, ο πασόκος, ο νεοδημοκράτης,  ο συριζαίος, ο χρυσαυγίτης….» Όσο δε η ευμάρεια κάλυπτε τον ακαλλιέργητο εαυτό μας, αυτές οι ταμπέλες παρέμεναν ανενεργές, αλλά γύρω τους υπέβοσκε ο φόβος της σχάσης.

 

Θα ήταν λάθος να λεχθεί ότι η οικονομική κρίση υπήρξε άμοιρη ευθυνών στην ανάδειξη του φασισμού, όπως την βιώνουμε σήμερα, αλλά θα ήταν εξίσου λάθος να ειπωθεί ότι όσοι έχουμε ηττηθεί από την κρίση αναζητάμε καταφύγιο στη Χρυσή Αυγή, είτε για λόγους εκδικητικούς, είτε προς παραδειγματισμό των «υπευθύνων», είτε γιατί παραμένουμε βαθιά ανιστόρητοι. Η Ιστορία όμως, άλλα μας αποκαλύπτει, αρκεί να στήσουμε αυτί.


 

054977920457234

Αγγελική Κοροβέση, από τη γκαλερί Τεχνοχώρος, στην Αθήνα, δίπλα στο Μουσείο της Ακρόπολης

 

 

Ένας συνάδελφος έγραψε προχθές σε εφημερίδα – προηγήθηκε ο μεγάλος μου γιος στο  facebook - ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει άμεσα να αλλάξει το μάθημα της Ιστορίας στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν εξαρχής τι θα πει φασισμός, τι συνέβη στη δημοκρατία της Βαϊμάρης, πώς δημιουργήθηκαν τα φασιστικά φαινόμενα του Μουσολίνι και του Χίτλερ, τι ήταν το Ολοκαύτωμα, τι συνέβη στην Κατοχή, για τα κατοχικά δάνεια και τις επανορθώσεις και ταυτοχρόνως να διδαχθούν από την αρχή την έννοια του ρατσισμού και της διαφορετικότητας του άλλου. Ωραία ιδέα, είπα αυθόρμητα, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι η ιστορική αλήθεια είναι ίσως η πιο περίπλοκη και επικίνδυνη υπόθεση από κτήσεως κόσμου. Ποτέ δεν αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο.

 

Υπάρχει όμως η δική μας πραγματική εικόνα. Θυμίζει λίγο τους βάρβαρους πυγμάχους του Δημοσθένη που σπεύδουν να βάλουν τα χέρια τους εκεί όπου έχουν δεχτεί το κτύπημα και δεν κατέχουν τον τρόπο να προφυλαχθούν. Τα γεγονότα επιτίθενται και κανείς από μας δεν έχει οργανώσει τη γραμμή Μαζινό. Προ καιρού, ο Αμερικανός ιστορικός Ρόμπερ Πάξτον, ο οποίος έχει μελετήσει αρκούντως τα του φασισμού, εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον αυτής της ιδεολογίας στην Ευρώπη. (Ας μη γελιόμαστε, ο φασισμός υφέρπει στη Γηραιά Ήπειρο) «`Εχουμε οικονομική ανασφάλεια, πολίτες απογοητευμένους από τη δημοκρατία, ξενοφοβία και γενικά πολλά από τα συμπτώματα που γνώρισε η Ευρώπη τα πρώτα χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά την οικονομική κρίση του 1929 που με τη σειρά τους άνοιξαν το δρόμο στα φασιστικά καθεστώτα σε Ιταλία και Γερμανία».

 

Σύµφωνα µε τον έγκριτο ιστορικό, «επειδή οι φασιστικές ιδέες ανθούν σε καταστάσεις κρίσης, η ύφεση προκαλεί την απαξίωση των δημοκρατικών θεσµών, που μοιάζουν να µην έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ευημερία». Ιδού τι λέει ο Αμερικανός ιστορικός για τον Χίτλερ και τολμήστε συγκρίσεις: «Η δημόσια εικόνα του Χίτλερ ως φανατικού ιδεολόγου θεωρείτο βολική γιατί ήταν ο πλέον ένθερμος οπαδός της επανάκτησης της γερμανικής ισχύος και γιατί πολλοί συντηρητικοί, φοβούμενοι επανάληψη της επανάστασης του 1919 ήθελαν να τον φέρουν στην κυβέρνηση, αν και είχαν επιφυλάξεις για τη συμπεριφορά των οπαδών του. Ο Χίτλερ δεν δίσταζε να είναι πραγματιστής αν το απαιτούσαν οι καταστάσεις. Το ’36 ανέβαλε το αντισημιτικό πρόγραμμα του καθεστώτος του στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο και κατά καιρούς επέτρεψε σε ορισμένους Εβραίους να γίνουν “επίτιμοι άρειοι” Ενώ δε εμφανιζόταν αδιάλλακτος δημοσίως, είχε κρυφές συναντήσεις με επιχειρηματικούς και στρατιωτικούς ηγέτες και τους διαβεβαίωνε ότι θα σεβόταν την περιουσία και το κοινωνικό στάτους κβο. Επομένως, έγινε δεκτός από πολλούς συντηρητικούς ως το μικρότερο κακό, αναγκαίο για να κρατηθούν οι κομμουνιστές εκτός εξουσίας». Τι άλλο θα μπορούσε, άραγε, να μας βοηθήσει αυτή την εποχή, εκτός από τη μελέτη ξανά και ξανά της Ιστορίας, με την ελπίδα να διασφαλιστεί η δημοκρατία και η απονομή δικαιοσύνης, ώστε να μην επαναληφθούν εγκλήματα μίσους που με τέτοιο πάθος υιοθετεί ο φασισμός; Κάποτε ο Τζορτζ `Οργουελ είχε πει το εξής :Αν θέλεις ένα όραμα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να συντρίβει ένα ανθρώπινο πρόσωπο! Ε, λοιπόν, δεν θέλουμε τέτοια οράματα. Φτάνει, ως εδώ!

 

 

Ρίτσα Μασούρα

 


συσχετιζόμενα άρθρα
23.06.13 | 08:00   Ο ζωγράφος Σουλάζ, το άδοξο τέλος των τραπεζών κι η φυγή από το μαύρο
26.05.13 | 09:00   Πάντα θα υπάρχουν ποιητές και ζωγράφοι και συγγραφείς...
12.05.13 | 09:00   Καφκικές μορφές στην Ελλάδα και Βενιαμίν Φραγκλίνος
28.04.13 | 09:00   Δεν είναι οδηγός το παρελθόν
14.04.13 | 09:00   Ας μην επαναληφθεί η Ιστορία ως φάρσα
31.03.13 | 21:00   Οι κύκλοι της ιστορίας
18.03.13 | 13:00   Η απώλεια της εμπιστοσύνης και η θεωρία του Γατόπαρδου...
03.03.13 | 09:00   Πολιτικός και ουτοπικός ρεαλισμός σε εποχές κρίσης
17.02.13 | 09:00   Να προστατεύσουμε τη Μήτρα που θα γεννήσει το Ασύλληπτο
03.02.13 | 09:00   Να εφεύρουμε μαζί το νέο μας κόσμο. Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος του Άλντους Χάξλευ τελείωσε.

22.09.13|19:56 - Αγγέλικα Κοροβέση

πολύ ωραίο αρθρο!


Αφήστε το δικό σας σχόλιο....

Όνομα χρήστη:
email:
Σχόλιο:
Listing Options