ημερολόγιο
Business News - Το βήμα των επιχειρήσεων.
Στείλτε μας τα νέα σας στο info@newsplus.gr
main menu

Εκλογές στο δάσος

Μια φορά και έναν καιρό όλα τα ζώα του δάσους μαζεύτηκαν για να ψηφίσουν ποιος θα τους κυβερνά.. Στην αρχή επικρατούσε πανικός, γιατί φώναζαν όλα μαζί και δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη. Όλα τα ζώα χωρίς καμία εξαίρεση ήθελαν να είναι υποψήφια για τις εκλογές. Εξάλλου ήταν πρώτη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στο δάσος και δεν ήθελε κανένα να μείνει εκτός της διαδικασίας. Ήθελαν από πρώτο χέρι να μάθουν τι σημαίνει να κυβερνάς, να σε υπακούν όλοι, να χειρίζεσαι τους νόμους, να έχεις την εξουσία. Δελεαστική η εξουσία. Ακόμα και το σαλιγκάρι σιγά σιγά έρποντας έφτασε στην κεντρική βελανιδιά και δήλωσε υποψηφιότητα.


Μέσα σε όλον αυτό το σαματά, το λιοντάρι ξαφνικά άρχισε να βρυχάται δυνατά. Ευθύς όλα τα ζώα σώπασαν, ενώ τα μικρά άρχισαν να κλαίνε και να τρέχουν πανικόβλητα. Επικράτησε σιωπή. Έτσι η κουκουβάγια βρήκε την ευκαιρία να οργανώσει κάπως την κατάσταση. Ένας ένας οι υποψήφιοι δασοκυβερνήτες έγραφαν τα ονόματά τους στις λίστες και η διαδικασία συνεχίστηκε φαινομενικά ήρεμα. Όλοι μέσα τους όμως έστηναν εσωτερικούς διαλόγους με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους. Είχαν μια βδομάδα καιρό για την προεκλογική τους εκστρατεία, καθώς  οι εκλογές ορίστηκαν για το επόμενο Σαββατοκύριακο.


Όλο το δάσος ήταν ανάστατο επί μια εβδομάδα. Έβλεπες αφίσες κολλημένες σε κάθε δέντρο, τους λαγούς- κούριερ να χοροπηδάνε από φωλιά σε φωλιά με φυλλάδια, όλων των ειδών τα πουλιά να στέλνουν μηνύματα σε κάθε γωνιά του δάσους, φωνές, ψίθυροι και πηγαδάκια όλη τη διάρκεια της μέρας. Μόνο μετά τα μεσάνυχτα ησύχαζαν λίγο μέχρι το πρώτο φως της ημέρας. Και από το πρωί πάλι από την αρχή. Αν τα παρατηρούσες, θα έβλεπες ότι είχαν σχηματιστεί ομάδες. Η αγέλη του λιονταριού το ακολουθούσε όπου πήγαινε και άφηνε να μπουν στην παρέα τους συγκεκριμένα ζώα, τα οποία τα περνούσαν από συγκεκριμένες δοκιμασίες δύναμης. Τα περισσότερα πουλιά υποστήριζαν τη σοφή κουκουβάγια, αν και υπήρξαν και άλλες παρατάξεις πουλιών, οι οποίες θεωρούσαν την κουκουβάγια πολύ συντηρητική, ενώ εκείνα είχαν φρέσκιες ιδέες. Τα πιο αργά ζώα, όπως οι χελώνες και τα σαλιγκάρια, λόγω της μειωμένης τους ταχύτητας είχαν συσπειρωθεί σε μια δική τους ομάδα, η οποία δεν είχε καλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, επειδή δεν πρόλαβαν να κάνουν περιοδεία σε όλο το δάσος και τα περίχωρα.
Και έφτασε η ώρα για τις ομιλίες.. Σε όλους δόθηκε το βήμα για να μιλήσουν.


Αλεπού: «Όλοι ξέρετε πόσο έξυπνη και πόσο ικανή είμαι. Θα βοηθήσω όλους σας. Θα επιστρέψω πίσω όσες κότες βούτηξα από το κοτέτσι, για το οποίο φυσικά δεν ευθύνομαι εγώ, με παρέσυρε η πρώτη μου ξαδέρφη, με τα μάτια κλειστά με πήγε. Ας είναι όμως και πάλι θα τις επιστρέψω σώες και θα πληρώσω και για όσες έφαγα μέχρι τώρα. Θα ανοίξουμε και ένα πτηνοτροφείο να κάνουμε εξαγωγές! Ευχαριστώ! Ψήφισε με Νου την Αλεπού!»


Αρκούδα: «Ξέρετε πόσο δυνατή είμαι! Με φοβούνται οι άνθρωποι. Υπόσχομαι να σας προστατεύσω και εσάς και το δάσος μας και την καθημερινότητά μας. Όσον αφορά τους μήνες που είμαι σε χειμέρια νάρκη, την εξουσία θα παραχωρώ στον δεύτερο σε ψήφους, θα έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας! Έτσι είναι η δημοκρατία μας, πρέπει να συνεργαζόμαστε και να νοιαζόμαστε μαζί για το καλό του τόπου μας. Ψηφίστε την αρκούδα για ασφάλεια!»


Κουκουβάγια: «Φίλτατοι δασοπολίτες, φίλτατες δασοπολίτισσες! Ήλθα σήμερον εδώ δια να σας μεταβιβάσω τη χαρά, την οποία αισθάνομαι για το γεγονός ότι προσέρχομαι εις τις επικείμενες εκλογές με μέτωπο αψεγάδιαστο και συνείδηση καθαρή. Επιθυμώ την γνώση, την δια βιου εκπαίδευση. Η μόρφωση, η εκπαίδευση, η γνώση θα πάνε μπροστά τη δασοχώρα μας, διότι αυτά θα μας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα. Θα καλλιεργήσουν το πνεύμα των νεότερων ζώων και εν συνεχεία εκείνα θα πράξουν τα βέλτιστα! Ψηφίστε με, γιατί η γνώση είναι δύναμη!»


Λιοντάρι: «Εγώ γνωρίζω. Εγώ θα σας προστατεύω. Εγώ είμαι ο δυνατός. Οι δυνατοί επιβιώνουν. Εγώ θα διώξω όσα ζώα έχουν έρθει από άλλα δάση και άλλα οικοσυστήματα. Τα δάσος είναι δικό μας. Τέλος. Ψηφίστε με, επειδή εγώ ξέρω!»


Κροκόδειλος: «Γεια σου λαε του δάσους! Εμένα, όπως ξέρετε, ο προπάππους μου, ο παππούς και ο πατέρας μου όλοι ήταν πολιτικοί, οι οποίοι ωφέλησαν τον τόπο. Η παράδοση είναι σημαντική, γιατί προσφέρει σταθερότητα. Εγώ είμαι αυτός που γνωρίζετε, είμαι αυτό που θέλετε, είμαι αυτός που θα σας δώσει σταθερότητα και ασφάλεια. Ο Κροκόδειλος σημαίνει εγγύηση!»


Ελάφι: «Θέλω να με υποστηρίξετε, γιατί καθώς γνωρίζετε είμαι όμορφο, δυνατό, περήφανο, γρήγορο. Ξέρω να ελίσσομαι, να κοιτάω μπροστά, να προοδεύω. Δεν είμαι παρωχημένο και συντηρητικό. Προσαρμόζομαι στις νέες συνθήκες και θα υποστηρίξω και το ιδιωτικό κεφάλαιο! Ψηφίστε με γιατί ελάφι, σημαίνει Στροφή!»


Λαγός: «Σύντροφοι, ελάτε να δείξουμε σε αυτούς που μας καμώνονται τους δυνατούς, ότι εμείς είμαστε που έχουμε την εξουσία. Ο απλός λαός είναι που μετράει. Μην τους κάνετε τη χάρη να σας κυβερνήσουν. Θέλουν να καταστρέψουν το δάσος μας, να δώσουν εκτάσεις μας στα ξένα συμφέροντα. Μην τους ακούτε, σας λένε ψέματα. Ξυπνήστε, ελάτε να κάνουμε την αλλαγή! Ψηφίστε Λαγό για το Λαό!»


Μίλησαν και άλλοι πολλοί. Στο ακροατήριο επικρατούσε αναβρασμός και σούσουρο. Αντί να ξεμπερδευτούν, μπερδεύτηκαν χειρότερα. Μέσα σε αυτή την αναταραχή εμφανίστηκε ένα ζώο που δεν είχαν ξαναδεί ποτέ στο δάσος τους. Ήταν ένα ψηλό πτηνό, με μακρυά πόδια, γαμψό ράμφος και ήταν-άλλο και τούτο- ήταν ρόζ!


«Γεια σας!Με λένε Φλαμίνγκο και ήρθα από έναν άλλο τόπο, κάπως μακριά από εδώ, αλλά θέλω να μείνω εδώ μαζί σας. Έμαθα για τις εκλογές και θέλω να συμμετέχω. Ξέρω ότι δε με ξέρετε, αλλά εκπροσωπώ κάτι καινούριο και διαφορετικό. Θα ήθελα να με ψηφίσετε, γιατί μπορώ να σας δείξω πράγματα που δε φανταστήκατε ποτέ, με ενδιαφέρει η κοινωνική δικαιοσύνη και οι ίσες ευκαιρίες για όλους, θέλω να αγκαλιάσω το διαφορετικό και να  του δώσω φωνή. Ψηφίστε με, για μια εκ βάθους αλλαγή, για να ανοίξουμε τους ορίζοντες μας!»


Έμειναν άλαλα τα ζώα από κάτω για λίγα δευτερόλεπτα και μετά ξανάρχισαν τη φασαρία τους. Χειροκρότησαν όλους τους υποψήφιους και μετά σε πηγαδάκια άρχισαν να ανταλλάσσουν απόψεις για το τι θα ήταν καλύτερο να ψηφίσουν. Αν κάποιος τα άκουγε, θα άκουγε πολλές διαφορετικές απόψεις, όπως:


«Το να αποφασίσω δεν μου είναι εύκολο. Κανένας δε μου ταίριαξε τελείως. Άσε που εκείνο το λιοντάρι καλέ, το φοβήθηκα. Όμως πάντα έχω τη δυνατότητα της επιλογής και πρέπει κάτι να την κάνω», είπε μια νυφίτσα στις φίλες της, οι όποιες ένευσαν γεμάτες κατανόηση.
«Ρε σεις μάγκες, ακούσατε το λαγό; Καλά δεν τα είπε; Φτάνει πια να βγαίνουν όλο τα δυνατά ζώα στην εξουσία. Εμείς τι ρόλο βαράμε δηλαδή μες στο δάσος; Έξι μέρες τη βδομάδα δουλεύουμε στην υλοτομία και τι καταλάβαμε; Μας τα τρώνε!», γκάριζε ένας κάστορας σε μια μεγάλη παρέα από διάφορα, μικρού μεγέθους ζώα.


«Εγώ πιστεύω πως , να , ίσως, ίσως λέω να δίναμε μια ευκαιρία σε κείνο το εξωτικό πτηνό. Είναι και εντυπωσιακό και ωραία πράγματα μας είπε, ε; Τι λέτε βρε κορίτσια να κάνουμε; Θα ναι μια αλλαγή σίγουρα και όπου μας βγάλει!», ψιθύρισε και η κακαράξα στις φιλενάδες της.
«Πω πω γιατί σώνει και καλά πρέπει να ψηφίσουμε κάτι άλλο; Εγώ θα ξαναψηφίσω κρόκόδειλο, δε μου αρέσουν οι αλλαγές. Κάτι θα ξέρει, τόσες γενιές πολιτικοί! Θα χει και σύμβουλο τον πατέρα του, που μας είχε ξανακυβερνήσει. Αυτόν να ψηφίσουμε να τελειώνουμε», έτσι είπε ο ασβός στην ομήγυρη του.


Στην αγέλη των λιονταριών επικρατούσε ησυχία, μόνο κάτι ψίθυροι που και που μεταξύ τους «Πρέπει να σπάσουμε τον τσαμπουκά στα μικρά ζώα. Να τους δείξουμε ότι έχουν το λιοντάρι ανάγκη, ότι πρέπει να το υπακούουν τυφλά. Πιστεύω ότι πρέπει να τα τρομάξουμε τη νύχτα, ίσως να στήσουμε και καμιά παγίδα στα πουλιά».


«Παιδιά, εγώ βαριέμαι να ασχοληθώ. Μας ζαλίσανε όλοι, δεν πάμε να κάνουμε καμιά βουτιά καλύτερα;», είπε ο νεότερος ενήλικας ιπποπόταμος και όλοι τον ακολούθησαν.


Αυτά και άλλα πολλά ακούστηκαν και εκείνη και τις υπόλοιπες μέρες στο δάσος. Υπήρξαν και πολλά ζώα, που αδιάφορα ή εξαιρετικά μπερδεμένα αποφάσισαν να μην πάνε να ψηφίσουνε και να αφήσουν τα άλλα ζώα να επιλέξουν για εκείνα. Υπήρχε μια αναστάτωση, αλλά και μια ανυπομονησία για το αποτέλεσμα. Το κάθε ζώο είχε το δικό του προσωπικό κριτήριο να ψηφίσει και τις δικές του αξίες να υπερασπιστεί.
Και έφτασε η ώρα να πάνε στη μεγάλη βελανιδιά να ρίξουν την ψήφο τους…

 

Ράνια Πανουργιά
Κλινική Ψυχολόγος
Αφήστε το δικό σας σχόλιο....

Όνομα χρήστη:
email:
Σχόλιο:
Listing Options