ημερολόγιο
Business News - Το βήμα των επιχειρήσεων.
Στείλτε μας τα νέα σας στο info@newsplus.gr
main menu

Δεν είναι οδηγός το παρελθόν

Στις προηγούμενες διάσημες κρίσεις, με πρωτοπόρο τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, οι εξελίξεις οδήγησαν σε ριζοσπαστικές κοινωνικές αλλαγές: Στο New Deal, με εμπνευστή τον Αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ντελάνο Ρούσβελτ και στην άνοδο του φασισμού με τις γνωστές σαρωτικές επιρροές στην Ευρώπη λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το New Deal ήταν ένα μωσαϊκό μέτρων πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ, ένα τεράστιο οικονομικό πείραμα. Χωρίστηκε σχηματικά σε πρώτο (1933-37) και δεύτερο New Deal (1937-1942) και για την υλοποίησή του εργάστηκαν διάφορες ομάδες, χωρίς κεντρικό συντονισμό σε πολλές περιπτώσεις. Οι πολιτικές που προωθήθηκαν, συνάντησαν ποικίλες αντιστάσεις και πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες ακυρώθηκαν λόγω αντισυνταγματικότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ως σύνολο όμως οδήγησαν σε σταθερή ανάκαμψη, παρά τα μικρά πισωγυρίσματα, δίνοντας πλούσιες εμπειρίες στους σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής.

 

Ο σεισμός του Οκτωβρίου του 1929, στις ΗΠΑ, οδήγησε στη φυγή αμερικανικών κεφαλαίων από τη Γερμανία. Ο αντίκτυπος του κραχ ήταν να αυξηθεί η ανεργία και παράλληλα να αμφισβητηθούν οι πολιτικοί θεσμοί που ίσχυαν υπό το καθεστώς της Βαϊμάρης. Ο συνασπισμός των μετριοπαθών κομμάτων, όπως σημειώνει ο Marcel Gauchet στο βιβλίο του «Η Δημοκρατία υπό τη δοκιμασία των ολοκληρωτισμών» διαλύθηκε και μέσα από σοβαρές κοινοβουλευτικές αδυναμίες, η Γερμανία έφτασε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1930 με ενισχυμένους τους Ναζί. Τρία χρόνια αργότερα, μέσα από μια άνευ προηγουμένου κοινωνική έκρηξη - αποτέλεσμα της αντιπληθωριστικής πολιτικής - ο Χίτλερ, εν σπέρματι μόνος του ένα πολιτικό καθεστώς αναδείχθηκε καγκελάριος της Γερμανίας, στις 30 Ιανουαρίου του 1933. Έγινε δε καγκελάριος, όχι κερδίζοντας μια εκλογική νίκη, αλλά πατώντας πάνω σε λάθη των ηγετών της δεξιάς που πάσχιζαν να βρουν σταθερή πολιτική λύση.

 

 

0978657675890

 

 

Σήμερα, ορισμένοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι οικονομολόγοι αναζητούν απαντήσεις στην τωρινή κρίση, παραπέμποντας στην πολιτική του New Deal, υπενθυμίζοντας ταυτοχρόνως ότι ο φασισμός θα εξαπλωθεί αν δεν περιοριστούν ανεργία και κοινωνικές ανισότητες. Παραβλέπουν, όμως, ή δείχνουν να παραβλέπουν έναν σοβαρό και ανατρεπτικό των πάντων παράγοντα: αυτόν της παγκοσμιοποίησης. Όσο ανταγωνιστικά κι αν γίνουν τα αμερικανικά ή τα ευρωπαϊκά προϊόντα, όσα μέτρα τόνωσης των οικονομιών κι αν ληφθούν, πάντα στο άλλο ημισφαίριο θα υπάρχουν λαοί πολύ περισσότερο ανταγωνιστικοί και εξαιρετικά πρόθυμες ηγεσίες να αγνοήσουν κλασσικούς εργασιακούς κανόνες. Κυρίως όμως λαοί δίχως τη γνώση του κοινωνικού κράτους, του κράτους δικαίου.

 

Πρόσφατα σε άρθρο του με τίτλο The Kilburn Manifesto: our challenge to the neoliberal victory”, ο βρετανικός “Γκάρντιαν” αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατό να μην έχει υπάρξει κάτι περισσότερο, δυνατότερο, ανατρεπτικότερο από τους διαδηλωτές της Νέας Υόρκης ή της Ουάσιγκτον (Occupy) ή τους ριζοσπαστικούς, πλην γραφικούς διαδηλωτές της Ισπανίας, όταν όλα δείχνουν πως η ιδεολογία του πλούτου, η ιδεολογία του νεοφιλευθερισμού παραμένει αναλλοίωτη και εξίσου επιθετική με το παρελθόν. Κι είναι γεγονός ότι οι ελίτ χρησιμοποιούν την κρίση για να ενισχύσουν την εξουσία τους, στοχεύοντας σταθερά στον υπέρμετρο πλουτισμό τους. Με λίγα λόγια, ενώ ο αντίκτυπος της κρίσης είναι παντού αισθητός, οι αρνητικές συνέπειες δεν καταμερίζονται με δίκαιο τρόπο, αλλά με σωρεία ανέργων και αύξηση του πλούτου του 1%. Προφανώς στην παρούσα φάση ο νεοφιλελευθερισμός, κι όχι ο υγιής καπιταλισμός κερδίζει έδαφος. Επιτίθεται ευθέως στο επίπεδο ζωής του ατόμου, παρεμβαίνει στο σύστημα υγείας, θέτει εκτός τροχιάς τη γενιά των ανθρώπων που έχουν κλείσει τα 50 και βυθίζει στη φτώχεια όσους δεν διαθέτουν τα προσόντα να παλέψουν για το αυτονόητο.

 

 

09873458708-3424

 

 

Θα μπορούσε κανείς να δηλώσει ευθαρσώς ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε μεταπολεμικά ήταν υπέρ το δέον ανεκτικό. Σωστά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι κτίστηκε όταν μεσουρανούσε η Σοβιετική Ένωση κι όταν η Δυτική Ευρώπη επιχειρούσε να ξεγυμνώσει από επιχειρήματα την ευρωπαϊκή αριστερά, καθώς η τελευταία φαντασιωνόταν ανατολικούς παραδείσους. Τελικά η πτώση της ΕΣΣΔ αποκάλυψε την ανείπωτη κρατική γύμνια. Παράλληλα, όμως, υπήρξε η αφετηρία της νέας τάξης πραγμάτων που μετά από τη γνωστή περίοδο επίπλαστης ευημερίας οδήγησε στη σημερινή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση.

 

Οι ηγέτες της Ευρώπης βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Εφευρίσκουν καινούργια εργαλεία, αλλά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Κινούνται αργά. Έχουν στερέψει από πολιτικές ιδεολογίες. Υπερισχύει ένα συνονθύλευμα εκούσιων και ακούσιων πειραματισμών. Αναμασούν τα παρελθόντα και εμμέσως ερίζουν ως προς το ποιος πρώτος θα ικανοποιήσει τις αγορές ή τους συνδαιτυμόνες του πλούτου. Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν ερείπια. Ανάμεσά τους ο ιστορικός του μέλλοντος ίσως ανακαλύψει τα όνειρα κάποιων (ηγετών και λαών). Αλλά στο μεταξύ, όσοι από μας αντέχουμε, θα πρέπει να επιβάλλουμε ξανά τις βασικές αξίες του δυτικού οικοδομήματος : την αναδιανομή, την ισότητα, τη δημοκρατική υπευθυνότητα, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην υγεία. Ηχεί ουτοπικό, αλλά ήδη κυκλοφορούν δημοσιεύματα για παιδιά που ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων. Ήδη η δημοκρατία θυμίζει ερημικό από βόμβες ναπάλμ τοπίο. Η Ε.Ε ως θεσμός, γράφει σωστά ο καθηγητής Π. Ιωακειμίδης δεν μπορεί να εκριζώσει άμεσα τη διογκούμενη φτώχεια. Μπορεί, όμως, μεταφέροντας πόρους από άλλους τομείς, όπου ξοδεύονται αφειδώς ευρωπαϊκά χρήματα, να δημιουργήσει ομπρέλα προστασίας για τους πολίτες της. Στην αντίθετη περίπτωση, η τύχη της θα περάσει αποκλειστικά και μόνον στα χέρια μιας ελίτ, η οποία προ πολλού έχει χάσει την επαφή της με τους λαούς.

 

 

Ρίτσα Μασούρα

 


συσχετιζόμενα άρθρα
14.04.13 | 09:00   Ας μην επαναληφθεί η Ιστορία ως φάρσα
31.03.13 | 21:00   Οι κύκλοι της ιστορίας
18.03.13 | 13:00   Η απώλεια της εμπιστοσύνης και η θεωρία του Γατόπαρδου...
03.03.13 | 09:00   Πολιτικός και ουτοπικός ρεαλισμός σε εποχές κρίσης
17.02.13 | 09:00   Να προστατεύσουμε τη Μήτρα που θα γεννήσει το Ασύλληπτο
03.02.13 | 09:00   Να εφεύρουμε μαζί το νέο μας κόσμο. Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος του Άλντους Χάξλευ τελείωσε.

28.04.13|20:41 - Gianna Douma

"η δημοκρατία θυμίζει ερημικό από βόμβες ναπάλμ τοπίο." Για άλλη μια φορά η κ. Μασούρα με αριστοτεχνικό τρόπο "παντρεύει" το παρελθόν με το παρόν και προφητεύει ένα δυσοίωνο μέλλον.

28.04.13|20:53 - Θανάσης Βασιλείου

Σωστή, στοχαστική, ειλικρινής και, δυστυχώς, αληθινή η Ρίτσα Μασούρα. Ένα κεφάλαιο της δημοσιογραφίας μας για την ενημέρωση και την παιδαγωγία της κοινής γνώμης. Εδώ, το μόνο που μου ξέχασε, για την παγκόσμια ισοπέδωση, είναι η Κίνα. Μικρό το κακό. Το άρθρο τα λέει όλα. Πάντα κάτι μαθαίνω όταν σε διαβάζω Ρίτσα

29.04.13|06:56 - Γιάννης Λ.

Καταπληκτικό!

29.04.13|10:59 - Αντώνης Δ.Σατραζάνης

Όπως πάντα με το μοναδικό της τρόπο η Ρίτσα Μασούρα μας δίδει μία διάσταση του κόσμου που ζούμε αλλά κι αυτόν που μας ...προετοιμάζουν να ζήσουμε εμείς και κυρίως οι επερχόμενες γενιές...ένας σκληρός κόσμος...καλά κάνεις και μας το υπενθυμίζεις...Να είσαι καλά....

29.04.13|16:52 - Ιουστίνη Φραγκούλη

Καταπληκτική προσέγγιση του καταρρέοντος δυτικού μοντέλου από την έμπειρη πένα της δημοσιογράφου Ρίτσας Μασούρα. Θα συμφωνήσω με την ανάλυση και θα προσθέσω ότι είναι σπουδαίο στις μέρες μας να ακούγονται απόψεις από ψαγμένους ανθρώπους, που διαβάζουν ξένες αναλύσεις κι έτσι αποκτούν σφαιρικότητα στην κρίση τους. Σίγουρα, ο τρίτος παγκοσμιος πόλεμος είναι οικονομικός και το δυτικό μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού τελεί υπό κατάρρευση!_Συγχαρητήρια για τα κείμενα

29.04.13|18:04 - Athanasios Dritsas

Εξαιρετική ματιά και εξαιρετική ανάλυση από την μοναδική γραφίδα της Ρίτσας Μασούρα!

29.04.13|22:34 - maria klonari

Ακόμη μία φορά, η κ. Μασούρα αποδεικνύεται έμπειρη και οξυδερκής πολιτική και κοινωνική δημοσιογράφος-αναλύτρια!_Άλλη μία φορά επιχειρεί και επιτυγχάνει μια σπουδαία, ακριβή, ειλικρινή και δίχως ψιμύθια, προσέγγιση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Δυστυχώς, με την ευγενική γραφίδα της, μας αποκαλύπτει την κατάρρευση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και μας προετοιμάζει για τον επερχόμενο εφιάλτη (?)... Σπουδαία ανάλυση, όπως πάντα, άλλωστε, η οποία μας ωθεί να χρησιμοποιήσουμε την σκέψη και την διάνοια μας για να αναλογιστούμε και (ίσως) να πορευτούμε!_

30.04.13|00:25 - Eleonora Aggelou

Πάντοτε χαίρομαι νά διαβάζω τήν διαυγέστατη, ἐξαιρετική, δημοσιογράφο Ρίτσα Μασούρα... Εὗγε!

04.05.13|20:44 - Κώστας Μακρόπουλος

Καταπληκτικό κομμάτι για μία ακόμα φορά!!

08.05.13|22:11 - NatSin

Εξαιρετικό κείμενο, όπως συμβαίνει πάντα με σένα! Θα συμφωνησω σε όλα και θα προσθέσω ότι οι ηγέτες της Ευρώπης δεν κινούνται απλώς αργά, αλλά απ ότι φαίνεται κάνουν και τραγικά λάθη. Πρόσφατη απόδειξη αποτελεί η ιστορία του μεταπτυχιακού φοιτητή που ανακάλυψε λάθη σε έρευνα καθηγητών του Χάρβαντ, έρευνα που επικαλούνται συχνά αυτοί που υπερασπιζονται με παθος και εφαρμοζουν τις πολιτικές περικοπής δαπανών. Το υψηλό δημόσιο χρέος ΔΕΝ προκαλεί και τόσο μεγαλη επιβραδυνση της αναπτυξης, όπως είχαν υποστηρίξει οι φωστήρες του Χάρβαντ στην ερευνα τους. Λάθος των καθηγητων απο απροσεξία ή σκοπιμότητα, κανείς δεν ξέρει. Το θέμα είναι ότι εχουμε γίνει πειραματοζωα, σε χερια ανθρωπων που αποδεικνυονται όχι μόνο άσχετοι αλλά και επικινδυνοι.Ο Θεος βοηθός!


Αφήστε το δικό σας σχόλιο....

Όνομα χρήστη:
email:
Σχόλιο:
Listing Options