ημερολόγιο
Business News - Το βήμα των επιχειρήσεων.
Στείλτε μας τα νέα σας στο info@newsplus.gr
main menu

"Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας": Το
νέο διαδραστικό μουσείο άνοιξε για
το κοινό στις Βρυξέλλες

Ένα νέο διαδραστικό μουσείο, το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας (House of European History), άνοιξε για το κοινό στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των εκθεμάτων του είναι και ελληνικές αρχαιότητες, νομίσματα και εικαστικά έργα. Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «πολιτιστικός φορέας και μουσείο, το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτήριο Eastman στο πάρκο L?opold, κοντά στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

 

Σκοπός του νέου μουσείου της βελγικής πρωτεύουσας και της μόνιμης έκθεσής του, είναι να προσφέρει στους επισκέπτες, μέσα από μια διαδραστική περιήγηση στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ευρωπαϊκή ιστορία, από την αρχαιότητα έως τους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα και τις ιστορικές διαδικασίες που διαμόρφωσαν την Ευρώπη του σήμερα, αλλά και να στοχαστούν κριτικά ως προς τη σημασία, τη δυναμική και το μέλλον της ενωμένης ηπείρου.

 

«Εννιακόσια τριάντα επτά εκθέματα (937) από 222 μουσεία, ιδρύματα και οργανισμούς της Ευρώπης, φιλοξενούνται στα 4.000 τ.μ. της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, δίνοντας μορφή στο ταξίδι στην ιστορία της Ευρώπης. Περιοδικές εκθέσεις, συλλογές εγγράφων, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και σεμινάρια, καθώς και ευρύ φάσμα πληροφοριών παρεχομένων μέσω διαδικτύου, συνδράμουν στην επιτυχία του εγχειρήματος», ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με το οποίο, από τις 6 Μαΐου 2017 έως τις 31 Μαΐου 2018, στο μουσείο παρουσιάζεται και η πρώτη περιοδική έκθεση με τίτλο «Αλληλεπιδράσεις» (Interactions). Στα εγκαίνεια, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπροσώπησε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη.

 

Στόχος της είναι η ανάδειξη των επαφών και των ανταλλαγών μεταξύ των Ευρωπαίων, μέσα από τους τόπους συνάντησής τους (χώροι εμπορίου, διπλωματικών διαπραγματεύσεων, μάθησης αλλά και πεδία μάχης) και μέσα από τη διάδοση ιδεών και πολιτιστικών δημιουργημάτων.

 

Στην περιοδική έκθεση, η Ελλάδα συμμετέχει με 22 αρχαιότητες (νομίσματα, ενσφράγιστες λαβές αμφορέων, ένα μολύβδινο ενεπίγραφο έλασμα και ένα μαρμάρινο σήκωμα) από τα αρχαιολογικά μουσεία της Δήλου και των Ιωαννίνων, το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και έναν πίνακα (ο «Βομβαρδισμός του Πειραιά») από το Μουσείο Μπενάκη.

 

Όσο για τη μόνιμη έκθεση, η Ελλάδα παίρνει μέρος με 9 έργα (4 όστρακα οστρακισμού, ένα εκμαγείο προτομής του Αριστοτέλη, ένα αντίγραφο βοιωτικής κύλικας με αλφάβητο, ένα πιάτο με απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου νεότερης εποχής, 4 νεότερα αναθηματικά πλακίδια-τάματα και έναν πίνακα) από τα μουσεία Αρχαίας Αγοράς και Κεραμεικού, το μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου.
Αφήστε το δικό σας σχόλιο....

Όνομα χρήστη:
email:
Σχόλιο:
Listing Options