ημερολόγιο
Business News - Το βήμα των επιχειρήσεων.
Στείλτε μας τα νέα σας στο info@newsplus.gr
main menu

Οι προκλήσεις του 2018 για την
ελληνική οικονομία

Κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ζητούν απαντήσεις, οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να δοθούν μέσα στη νέα χρονιά. Θα είναι το 2018 έτος «εξόδου» από τα μνημόνια; Θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% προκειμένου να αποφύγουμε τα νέα μέτρα τόσο για το 2018 όσο και για τη διετία 2019-2020;

 

Ποια είναι η «επόμενη μέρα» για την Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου οπότε και εκπνέει το 3ο μνημόνιο; Θα διευθετηθεί το χρέος και ποιο θα είναι το «αντάλλαγμα»; Θα επανέλθει η κανονικότητα στην τραπεζική αγορά με την άρση των περιορισμών στη διακίνηση των κεφαλαίων; Ποια θα είναι η σχέση της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με ποιους όρους θα μπορεί να δανείζεται η χώρα από τις αγορές προκειμένου να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις; Μόνο και μόνο το γεγονός ότι όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μέσα στο 2018, αρκεί για να προκύψει το συμπέρασμα: Το 2018 θα είναι καθοριστική χρονιά για το ελληνικό ζήτημα, καθώς από τις εξελίξεις θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας για μια μακρά χρονική περίοδο, η οποία ενδεχομένως να εκτείνεται και μετά το 2022.

 

 

Η ολοκλήρωση των μνημονίων

 

Οι εκκρεμότητες για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης θα επανέλθουν πιεστικά στο προσκήνιο με το που θα ξεκινήσει η νέα χρονιά καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει τρία χρονικά ορόσημα:

1 Στις 9-10 Ιανουαρίου θα πρέπει να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα δεκάδες προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Με αυτό το νομοσχέδιο αλλά και μια σειρά υπουργικών αποφάσεων, που θα πρέπει να εκδοθούν μέσα στο 1ο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει το σύνολο των 110 προαπαιτούμενων όπως ακριβώς συμφωνήθηκαν με τους δανειστές.

2 Στο Euro Working Group της 15ης Ιανουαρίου οι θεσμοί θα πρέπει να ανάψουν το πράσινο φως για τη σύνταξη του τελικού κειμένου συμμόρφωσης (compliance report) προκειμένου να ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το ποσό της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα.

3 Στις 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς και σε αυτό θα πρέπει να επέλθει η τελική συμφωνία για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, την κατάρτιση του κειμένου με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης (θα είναι τουλάχιστον 82), αλλά και το ποσό της δόσης που θα εκταμιεύσει η Ελλάδα μέσα στον Φεβρουάριο.

Τα χρονικά περιθώρια θα είναι ασφυκτικά και για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Οι διαπραγματεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των τελευταίων 82 προαπαιτούμενων θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Μάρτιο με στόχο να ολοκληρωθεί όχι αργότερα από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρχουν χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας και επί των υπόλοιπων ανοικτών θεμάτων όπως είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, η σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ, η επόμενη μέρα των μνημονίων, οι προϋποθέσεις εξόδου της Ελλάδας στις αγορές κ.λπ.

Ένα από τα μεγάλα θέματα για την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου θα είναι η αξιοποίηση των εγκεκριμένων δανειακών κονδυλίων τα οποία δεν έχουν διατεθεί ακόμη. Ακόμη και αν εκταμιευτούν κανονικά οι δόσεις που είχαν προγραμματιστεί για την 3η και την 4η αξιολόγηση, εκκρεμεί και πάλι ένα ποσό της τάξεως των 18 δισ. ευρώ, το... μέλλον του οποίου θα πρέπει να κλειδώσει τον Ιούνιο, καθώς η συμφωνία του 3ου μνημονίου προβλέπει ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης δεν θα μπορεί να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ μετά τις 20 Αυγούστου.

H εκτέλεση του προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο πιο καθοριστικός των τελευταίων ετών καθώς η πορεία εκτέλεσής του θα καθορίσει το οικονομικό μέλλον των πολιτών της χώρας για την περίοδο τουλάχιστον μέχρι το 2022. Και αυτό γιατί:

* Το 2018 υπάρχει ενεργή η απειλή του δημοσιονομικού κόφτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων από την εμφάνιση του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ή τουλάχιστον 7,7 δισ. ευρώ. Οποιαδήποτε απόκλιση θα σημαίνει την ενεργοποίηση νέων δημοσιονομικών μέτρων από το 2019.

* Για το 2019 είναι δεδομένη (τουλάχιστον βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση) η μείωση των συντάξεων μέσα από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Δεν είναι δεδομένο ούτε ότι η μείωση των συντάξεων θα είναι το μοναδικό δημοσιονομικό μέτρο ούτε ότι θα ενεργοποιηθεί το «καλό πακέτο» μέτρων του 2019, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την επιδότηση στέγης, τη διανομή σχολικών γευμάτων αλλά και άλλων μέτρων κοινωνικής πολιτικής συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ (ή 1% του ΑΕΠ) περίπου.

*Για το 2020 είναι προγραμματισμένη η μείωση του αφορολόγητου, αλλά και η ενεργοποίηση ενός ακόμη «καλού πακέτου» μέτρων το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισόδημα φυσικών προσώπων, εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ.
Αφήστε το δικό σας σχόλιο....

Όνομα χρήστη:
email:
Σχόλιο:
Listing Options