ημερολόγιο
Business News - Το βήμα των επιχειρήσεων.
Στείλτε μας τα νέα σας στο info@newsplus.gr
main menu

Κρίσιμα ραντεβού με τους βασικούς
«παίκτες» για το χρέος

Κρίσιμες συναντήσεις με περιεχόμενο αυτή τη φορά τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα έχει σήμερα και αύριο στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Για σήμερα το απόγευμα -ώρα Ελλάδας- είναι προγραμματισμένες συναντήσεις τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τον Β. Σόιμπλε και έτσι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να σχηματίσει σαφή εικόνα για τις προθέσεις των δύο βασικών «παικτών» όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα του καθορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ενώ έχουν απομείνει τέσσερις εβδομάδες μέχρι το καθοριστικό Eurogroup της 22ας Μαΐου, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει από τις επαφές που θα γίνουν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ να διαγνώσει περιθώρια σύγκλισης ανάμεσα στους δύο «πόλους» αυτού του γύρου των διαβουλεύσεων:

 

1. Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους -ακόμη και μέσα από δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ- ότι εξακολουθεί να θεωρεί το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο. Το ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα διευθέτησης του χρέους είναι δεδομένο. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν θα αρκεστεί σε μια ακόμη δέσμευση του Eurogroup ότι θα ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου προκειμένου να μην ξεπεράσουν οι ετήσιες δαπάνες για τοκοχρεολύσια το 15% του ΑΕΠ. Το ζητούμενο για το ΔΝΤ είναι να λάβει όλες τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, ώστε να εγκριθεί από το Δ.Σ. του Ταμείου η συμμετοχή στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

 

2. Της Γερμανίας, η οποία δεν θέλει να μπει σε συζήτηση εξειδίκευσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές. Προς το παρόν επιμένει στο να μην ανοίξει καμία λεπτομερής συζήτηση πριν από το τέλος του 3ου προγράμματος, δηλαδή πριν από το καλοκαίρι του 2018.

 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου για σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

Με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 09:00 σήμερα το πρωί ώρα Ουάσιγκτον.
Στις 09:30 είναι προγραμματισμένη ημίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Στις 13:10 (περίπου στις 20:10 ώρα Ελλάδας) θα γίνει το τετ α τετ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στις 13:45 θα κλείσει ο κύκλος των σημερινών συναντήσεων με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Για αύριο Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών είναι προγραμματισμένο να συναντήσει τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Άντι Μπόκολ (στις 13.40 ώρα Ουάσιγκτον), τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί (στις 14:30 ώρα Ουάσιγκτον ή 21:30 ώρα Ελλάδας), αλλά και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν (στις 17:15 ώρα Ουάσιγκτον ή μεσάνυχτα Σαββάτου στην Ελλάδα).
Αφήστε το δικό σας σχόλιο....

Όνομα χρήστη:
email:
Σχόλιο:
Listing Options