ημερολόγιο
Business News - Το βήμα των επιχειρήσεων.
Στείλτε μας τα νέα σας στο info@newsplus.gr
main menu

Αλλαγές «υψηλής ισχύος» φέρνει
στην ενεργειακή αγορά το 2018

Νέα δεδομένα στον χώρο της ενέργειας σηματοδοτεί η έλευση του 2018, με την εφαρμογή σημαντικών θεσμικών παρεμβάσεων που έχουν στόχο να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό σε όλα τα επίπεδα, είτε επιφέροντας περαιτέρω απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου είτε δίνοντας τέλος στη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ ΔΕΗ+1,24% στον λιγνίτη, μέσω της πώλησης του 40% του λιγνιτικού της χαρτοφυλακίου.

 

Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα περιοριστούν στο «άνοιγμα» της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, αφού έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα καταργηθεί επίσης το μοντέλο υποχρεωτικής κοινοπραξίας (mandatory pool) που ισχύει σήμερα, με την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η πρώτη σημαντική αλλαγή, πάντως, στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας έκανε «ποδαρικό» μαζί με το 2018, καθώς από την 1η Ιανουαρίου η αγορά είναι πλέον απελευθερωμένη σε πανελλαδική κλίμακα. Κι αυτό γιατί από τη συγκεκριμένη ημερομηνία τέθηκε σε εφαρμογή η άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ σε όλα ανεξαιρέτως τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, πλην της Κρήτης και της Ρόδου, όπου ήδη δίνουν το «παρών» και ιδιώτες προμηθευτές. Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 19 Δεκεμβρίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους εναλλακτικούς παρόχους να δραστηριοποιηθούν δυνητικά και στα υπόλοιπα 30 αυτόνομα δίκτυα του Αιγαίου, μικρού και μεσαίου μεγέθους, με την εγγραφή τους στο αντίστοιχο Μητρώο Εκπροσώπων Φορτίου. Μία διαδικασία που, μόλις ολοκληρωθεί, θα δώσει τη δυνατότητα σε κάθε νησιώτη καταναλωτή ή επιχείρηση να αλλάξει πάροχο, στην περίπτωση που κρίνει πως έτσι θα μειώσει το ενεργειακό του κόστος.

 

Η έναρξη της χρονιάς «έφερε» επίσης την πλήρη άρση του μονοπωλίου των ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, καθώς πλέον και οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή φυσικού αερίου. Στην πράξη, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου «αγγίζει» και την αγορά ηλεκτρισμού, καθώς σχεδόν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ήδη εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ άδεια προμήθειας του καυσίμου, ενώ από την άλλη πλευρά οι δύο ΕΠΑ επεκτάθηκαν και στην προμήθεια ρεύματος. Αυτό σημαίνει πως άνοιξε πλέον ο δρόμος για την προσφορά συνδυαστικών «πακέτων» ρεύματος και φυσικού αερίου, ως ενός ενιαίου ενεργειακού προϊόντος. Οι πρώτες εταιρείες που έχουν ξεκινήσει ήδη να προωθούν τέτοια συνδυαστικά τιμολόγια είναι οι δύο ΕΠΑ, και βέβαια όχι μόνο στις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιούνταν πριν από την άρση του μονοπωλίου, αλλά οπουδήποτε στη χώρα δίνεται αυτή η δυνατότητα, καθώς υπάρχουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Μάλιστα, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας επέλεξε να αλλάξει brand και να μετονομαστεί σε Ζενίθ, για να δώσει έμφαση στη γεωγραφική της επέκταση.

 

Το 2018 θα αποτελέσει επίσης ορόσημο και για τη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, η οποία θα αναδιοργανωθεί πλήρως με την έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Έτσι, μέσα στη χρονιά το mandatory pool θα δώσει τη θέση του σε τέσσερις αγορές: την αγορά επόμενης ημέρας (Day Ahead), την ενδοημερήσια αγορά (Intraday), την αγορά εξισορρόπησης (Balancing) και την αγορά ενεργειακών χρηματοπιστωτικών μέσων, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνονται διαπραγματεύσεις συμβολαίων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν ηλεκτροπαραγωγοί, εταιρείες εμπορίας ρεύματος, προμηθευτές, αλλά και ενεργοβόροι καταναλωτές (βιομηχανίες). Όσον αφορά τους προμηθευτές, η διεθνής εμπειρία δείχνει πως το Χρηματιστήριο θα τους δώσει τη δυνατότητα να περιορίσουν το επιχειρηματικό τους ρίσκο και να προγραμματίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις μακροπρόθεσμες επιχειρηματικές τους κινήσεις. Κάτι που αναμένεται να «μεταφραστεί» στην προσφορά πιο ανταγωνιστικών τιμολογίων προς τους πελάτες τους, ώστε να μειωθούν τα τιμολόγια ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, και η αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε έως το τέλος της χρονιάς στις συμμετοχές ηλεκτροπαραγωγών στο Χρηματιστήριο θα προστεθεί ο ιδιώτης (ή οι ιδιώτες) που θα αποκτήσουν τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της Δημόσιας Επιχείρησης. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα δημιουργηθούν νέοι ισχυροί παίκτες στην αγορά, με σημαντική παραγωγική βάση η οποία θα τους δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ανταγωνιστικά τιμολόγια.
Αφήστε το δικό σας σχόλιο....

Όνομα χρήστη:
email:
Σχόλιο:
Listing Options