ημερολόγιο
Business News - Το βήμα των επιχειρήσεων.
Στείλτε μας τα νέα σας στο info@newsplus.gr
main menu

Πλαστική σακούλα, η μεγάλη
πρόκληση για 200 εγχώριες
βιομηχανίες

Τα πάνω κάτω στην αγορά φέρνει το περιβαλλοντικό τέλος στη λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς (<50μm), που φαίνεται να ευνοεί τη ζήτηση της σακούλας οικιακής χρήσης (σακούλες σκουπιδιών), αναδεικνύοντας ταυτόχρονα προκλήσεις για 200 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι χθες παρήγαγαν τις λεπτές πλαστικές σακούλες.

 

Οι εταιρείες αυτές πλέον θα διαθέτουν και επαναχρησιμοποιούμενες προκειμένου να ισοσκελίσουν τα έσοδά τους, καθώς θα μειώνεται η χρήση λεπτής σακούλας. Κατά τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3-4 μήνες για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε ένα περιβάλλον όπου:

α) σχεδόν 8 στους 10 καταναλωτές έχουν συνηθίσει στη χρήση λεπτής σακούλας μεταφοράς για τα σκουπίδια αντί ειδικής σακούλας απορριμμάτων,
β) διαπιστώνεται έλλειψη περιβαλλοντικής κουλτούρας καθώς και
γ) ανεπάρκεια υποδομών για ορθή διαχείριση της πλαστικής σακούλας, ενώ
δ) απουσιάζουν από την αγορά (προς το παρόν) επενδυτές με ενδιαφέρον για τη διερεύνηση νέων τεχνολογιών (π.χ. βιοαποικοδομήσιμες σακούλες).

 

Για την ελληνική βιομηχανία είναι σημαντική η «ψήφος» εμπιστοσύνης τόσο των καταναλωτών όσο και των λιανεμπόρων -από τις επιχειρήσεις super market μέχρι τα ζαχαροπλαστεία και τα ψιλικατζίδικα- οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν ακριβότερα για τις μεγαλύτερου πάχους επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές σακούλες, που είναι το νέο προϊόν. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι αν η τιμή ανά κιλό στη συμβατική πλαστική σακούλα ήταν 2 ευρώ, στη μεγαλύτερου πάχους είναι πάνω από 4 ευρώ, ενώ σχεδόν τριπλάσιο είναι το βάρος ανά τεμάχιο, περίπου 22-23 γρ. από περίπου 7-8 γρ. αντίστοιχα.

 

Σταδιακά το κενό που αφήνει στην αγορά η λεπτή σακούλα μεταφοράς (<50μm), η οποία πλέον διατίθεται έναντι περιβαλλοντικού τέλους 4 λεπτών (από 1 Ιανουαρίου 2019 το κόστος αυξάνεται σε 9 λεπτά), γεγονός που θα περιορίσει τη χρήση της, θα καλυφθεί από την επαναχρησιμοποιούμενη. Σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου, η επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα, επειδή είναι μεγαλύτερου πάχους, θα μπορεί να χρησιμοποιείται αρκετές φορές για τα ψώνια και εν συνεχεία για τα οικιακά απορρίμματα. Προβλέπουν ότι σε πρώτη φάση το καταναλωτικό κοινό θα στραφεί σε αυτή τη λύση η οποία θα περιορίσει σε ένα βαθμό τη βλάβη στο περιβάλλον, ενώ η εικόνα στην αγορά θα αλλάξει όταν θα «έρθουν» οι βιοαποικοδομήσιμες σακούλες, που είναι πιο γνωστές σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

 

Αν και η επένδυση στις νέες τεχνολογίες κρίνεται υψηλή η επένδυση που απαιτείται από τις ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών προκειμένου να παράξουν επαναχρησιμοποιούμενες, μεγαλύτερου πάχους σακούλες, είναι μηδαμινό, όπως αναφέρει στη «N» o Γιάννης Κασελίνης εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ).

 

Ας σημειωθεί ότι ο κλάδος έχει προμηθευτεί τα land baced plastics, πρώτη ύλη βασισμένη σε αγροτικά προϊόντα που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και ήδη πολλές βιομηχανίες έχουν αναπτύξει προϊόντα τα οποία και έχουν δειγματίσει στο λιανεμπόριο. Ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι η ανταγωνιστικότητα της τιμής, καθώς σε επίπεδο ποιότητας φαίνεται να υπερτερούν από τις εισαγόμενες συνθετικές οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλά super market. Όπως τονίζει ο κ. Κασελίνης, ενώ η εγχώρια πλαστική σακούλα μπορεί να ανακυκλωθεί, αντίθετα η συνθετική εισαγόμενη δεν μπορεί να ανακυκλωθεί συντηρώντας το περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού θα περιορίσει πιθανόν αθέμιτες πρακτικές και θα αναδείξει ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά της πλαστικής σακούλας. Πρόκειται για περίπου 200 επιχειρήσεις δυναμικότητας 20 χιλ. τόνων, με ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν 12.000 άτομα.
Αφήστε το δικό σας σχόλιο....

Όνομα χρήστη:
email:
Σχόλιο:
Listing Options