ημερολόγιο
Business News - Το βήμα των επιχειρήσεων.
Στείλτε μας τα νέα σας στο info@newsplus.gr
main menu

ΕΟΠΥΥ: Εμπόδια στην πρόσβαση των
γυναικών στην εξέταση HPV DNA

Εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών στην εξέταση HPV DNA για την ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, βάζει ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε για την συνταγογράφηση της συγκεκριμένης εξέτασης.

 

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, «η συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA για ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα ενδείκνυται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

1. Προληπτικά, εφόσον το κρίνει ο γυναικολόγος, μόνο σε γυναίκες 30 έως 65 ετών με προσκόμιση κυτταρολογικής εξέτασης κατά Παπανικολάου,

 

2. Για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των παθολογικών δοκιμασιών κατά Παπανικολάου, η χρήση της εξέτασης HPV DNA παρέχεται επί ASCUS, ASC-H και LGSIL κυτταρολογίας».

 

Ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει εξάλλου ότι η εξέταση δεν μπορεί να επαναληφθεί σε διάστημα μικρότερο της 5ετίας και εξαιρέσεις γίνονται μόνο μετά από αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού και τότε η εξέταση μπορεί να επαναληφθεί στην 3ετία.

 

Τέλος, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες η εξέταση HPV DNA δεν χορηγείται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών, και «επειδή πρόκειται για εξέταση με ιδιαιτερότητες συνιστάται να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες λήψης και μεταφοράς του υλικού που ορίζει η επιστημονική κοινότητα».

 

Να σημειωθεί ότι, η εξέταση HPV DNA γίνεται συνδυαστικά με το τεστ Παπανικολάου ή σε συνέχεια αποτελεσμάτων του τελευταίου που δείχνουν κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας με στόχο την ταυτοποίηση των στελεχών του ιού HPV.

 

Η εξέταση θεωρείται καίριας σημασίας για τις γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ξενίζει η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να θέσει ηλικιακό όριο, δεδομένου ότι η έναρξη των ερωτικών επαφών σήμερα ξεκινά πολύ πριν τα 21 έτη ζωής.
Αφήστε το δικό σας σχόλιο....

Όνομα χρήστη:
email:
Σχόλιο:
Listing Options