ημερολόγιο
Business News - Το βήμα των επιχειρήσεων.
Στείλτε μας τα νέα σας στο info@newsplus.gr
main menu

ΕΒΖ: Σε νέα αναζήτηση στρατηγικού
επενδυτή, προς εξόφληση οι
τευτλοπαραγωγοί

Σε επαφές με ενδιαφερόμενους στο πλαίσιο της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για τον όμιλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ) βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της εταιρείας, ενώ μένει να διευθετηθεί σειρά ζητημάτων και όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη βιομηχανία αναμένουν την πιστώτρια τράπεζα να παράσχει ρευστότητα.

 

Η τράπεζα έχει διασφαλίσει τη θέση της, αφού η διοίκηση της βιομηχανίας ολοκλήρωσε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνταν για να υποθηκευτεί σημαντική ποσότητα ζάχαρης. Η ποσότητα αυτή λειτουργεί ώς εγγύηση, προκειμένου η εταιρεία να λάβει τα κεφάλαια, που θα χρησιμοποιηθούν για την καταβολή στους αγρότες των οφειλόμενων από τη φετινή παράδοση τεύτλων.

 

Συγκεκριμένα, υποθηκεύτηκαν περί τους 14.000 τόνους ζάχαρης, εκ των οποίων 8.000 προέρχονται από τη φετινή παραγωγή του εργοστασίου της Ορεστιάδας κι οι υπόλοιποι 6.000 τόνοι από τα σιλό του εργοστασίου στο Πλατύ. Με την εγγύηση αυτή, η ΕΒΖ ΕΒΖ αναμένει να καλυφθούν συνολικά τα 10,2 εκατ. ευρώ που έχουν λαμβάνειν οι αγρότες, σε συνάρτηση με την ποσότητα τεύτλων που έδωσαν φέτος.

 

Έτσι, ουσιαστικά έχει ανοίξει ο δρόμος για την εξόφληση των τευτλοπαραγωγών τη χώρας πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, με τη διοίκηση της ΕΒΖ να έχει προχωρήσει έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τελικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τι μέλλει γενέσθαι, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το πόσο γρήγορα θα «τρέξει» τις απαιτούμενες ενέργειες η πιστώτρια τράπεζα, όπως ανέφεραν.

 

Τονίζεται ότι η έγκαιρη καταβολή των χρημάτων στους τευτλοπαραγωγούς, πέραν της οικονομικής ανακούφισης που θα τους φέρει, θα βοηθήσει και τους ανθρώπους της βιομηχανίας να καλέσουν εκ νέου τους αγρότες να καλλιεργήσουν ακόμη περισσότερα τεύτλα για τη σεζόν του 2018. Πάντως, οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, αφού το τιμολόγιο θα παραμείνει αμετάβλητο, ενώ παραμένει η υψηλή συνδεδεμένη ενίσχυση των 72 ευρώ/στρέμμα.

 

Η ΕΒΖ, στο πλαίσιο της μείωσης των κοστολογίων της, ολοκλήρωσε τη διαδικασία πλειστηριασμού ενός στόλου περίπου 50-55 οχημάτων, με τις προσφορές να έχουν παραλειφθεί από την ειδική επιτροπή και μένει η εξέτασή τους, διαδικασία που θα αναδείξει τους πλειοδότες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι δεν προχώρησε ούτε ο τελευταίος διαγωνισμός για την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία.
Αφήστε το δικό σας σχόλιο....

Όνομα χρήστη:
email:
Σχόλιο:
Listing Options